False conflicte de interese

Sunt oameni plini pana la refuz de resentimente ca si consecinta a ratarii implinirii ambitiilor lor.

Acestia sunt cel mai adesea grav frustrati de lipsa de importanta sociala contabilizata in dezinteresul celor din jur fata de pretentiilor lor. Sunt cei care si-au pierdut atat de mult contactul cu realitatea si implicit cu bunul simt incat nu concep ca existenta nu se invarte in jurul lor.

Acestia sunt o categorie de oameni pentru care conflictul este un scop in sine, nu o etapa destinata sa te duca catre o situatie mai buna prin depasirea, rezolvarea sau transarea lui. Acesti oameni nu sunt interesati de rezolvarea unui conflict, ci de crearea si ambalarea permanenta a conflictelor pe cat mai multe planuri.

Un conflict intretinut de pretentia ca ti se face o nedreptate iti permite sa versi veninul ratarilor tale si sa distrugi confortul celor care te fac sa te simti umilit doar pentru ca au gasit o modalitate de trai mai impacati cu viata lor.

Depasirea conflictelor este adesea mai costisitoare decat miza conflictului ceea ce inseamana ca oamenii bine intentionati implicati in conflicte reale sunt interesati din ambele parti sa le rezolve prin comunicare si integritate.

Pentru cei care conflictul estea hrana, devine nerelevant ceea ce pot pierde. Pentru ca oricum nu se pot bucura de nimic din ceea ce au, iar timpul lor este deja plin de anxietate si suferinta ca sa nu mai conteze ca-l irosesc. Sunt destui dintre cei pentru care satisfactia victoriei vine din capacitatea de a infrange si umili o persoana intr-un conflict de interese nu din subiectul conflictului.

Cand in orice conflict unul se hraneste din conflictul in sine, orice invitatie la discernamant sau cooperare este inutila si nu conteaza decat forta psihica, sociala sau fizica bruta ca sa te poti elibera de astfel de indivizi.
…………………………………..
La capitolul false conflicte de interese se incadreaza si conflictele deschise de cei care pretind lucruri exagerate, absurde. Si pretind absurditati convinsi fiind ca nu li se vor putea indeplini pretentiile ceea ce inseamna asigurarea unui conflict de durata.

Daca-ti doresti binele, este o calitate esentiala de dobandit capacitatea de a recunoaste oamenii atat de goi de sens incat au nevoie sa-si confirme existenta prin conflictele pe care le deschid sau prin suferinta pe care o provoaca.

Trebuie sa recunosti acesti oameni pentru a-i evita de la mare distanta in viata ta.

Iar daca ai ajuns in relatii cu astfel de oameni devine la fel de esentiala capacitatea de a te debarasa de ei, care presupune asumarea erorilor de evaluare care te-au adus in situatia neplacuta, rezistenta la tentativele de provocare cu acuzatii bazate pe jumatati de adevaruri, claritate si coerenta in exprimare, abilitatea si rabdarea  de a dovedi viclenia in abordare si conectare la realitatea sociala unde poti gasi instrumente sau persoane care te pot ajuta in aceasta deparazitare de oameni nepotrivita.
………………………………..
Mai exista o speta pe care o incadrez la capitolul false conflicte.

Anume aceea cand cineva are de castigat din conflictul altora. Caz in care conflictul fals dintre doi oameni este creatia unei terte persoane care ii manipuleaza pe cei doi exploatandu-le temeri, ambitii, complexe. Iar app de aceasta speta din teoria mea asupra conflictelor, eu consider luciditatea ca fiind calitatea capabila sa te protejeze de diversiunile celor care vor sa te bage in conflicte cu cei apropiati sau cu cei cu care ar trebui sa investesti cu placere in colaborare, incredere si apropiere.

Ai recunoaste si a-i tine la mare distanta pe cei care incearca sa-ti “picure cuvinte otravite” in urechile tale cu scopul de a-ti otravi relatii de prietenie sau sociale importante este parte din esenta bunului simt, a maturitatii si luciditatii umane.

Deseori dusmanii reali ai bunastarii vietilor noastre nu sunt cei cu care ne dusmanim pe viata si pe moarte sau pe care am ajuns sa i acoperim de ostilitate
ci cei care au profitat de limitele discernamantului nostru, de lenea in a cauta determinat adevarul inainte sa tragem concluzii ferme si sa ne angajam in conflicte.

Cand traiesti in superficialitate, fara responsabilitatea de a cauta adevarul intreg asupra unui context in care te afli, ajungi sa lupti cu cei care ar trebui sa inveti sa contruiesti, iar in cele din urma, cand chiar daca ti-ai distrus falsul dusman, ramai epuizat si gol in fata adevaratei amenintari, te smiorcai ca un copil neputincios in fata parintilor ca viata este nedreapta si Dumnezeu ii sobolan.
………………………………………………………..
Conflictele intre oameni bineintentionati sunt mari oportunitati de castig si maturizare. Falsele conflicte presupun degradare psihica severa sau viclenie de care doar un discernamant antrenat si o responsabilitate masiva ne poate proteja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.