De la revolta si neputinta la incredere si eficienta
1. Observ demult ca oamenii se revolta cu pasiune de cate ori constientizeaza si conceptualizeaza o problema de echitate sau functionalitate relationala, familiala ori sociala care considera ei ca ii dezavantajeaza in implinirea nevoilor lor de confort sau a ambitiilor de putere.
2. O parte mica dintre cei revoltati trec inainte printr-o etapa in care, bineintentionati fiind, incearca sa rezolve rapid si complet problema, rezultatul actiunii lor fiind aproape fara exceptie o problema mai mare decat cea de la care au plecat.
Revolta se transforma in spirit justitiar si acuzatii stridente catre toti cei din jur care si-au permis sa nu te astepte cu o lume pregatita sa ti se aseze la picioare, imediat ce ai chef de putina actiune.
3. Insa toti cei pe care ii acuzi tu acum, convins ca porti stindardul dreptatii, sunt revoltatii, justitiarii si acuzatorii din trecut, care, ca si tine,
dupa ce au vazut ca tot ce pot sa faca este sa adanceasca problema de care se plang…. au inceput sa gandeasca cum sa profite de inechitati pentru a acumula bogatie, influenta si putere.
dupa ce au vazut ca tot ce pot sa faca este sa adanceasca problema de care se plang…. au inceput sa gandeasca cum sa profite de inechitati pentru a acumula bogatie, influenta si putere.
Iar solutia universala pe care au gasit-o toti acestia a fost sa profite manipuland pe cei mai slabi,
iar cu castigul obtinut sa cumpere acceptarea celor mai puternici.
iar cu castigul obtinut sa cumpere acceptarea celor mai puternici.
Asta este principiul dinamicii relationale in toate relatiile noastre, fie ele de amicitie, familie, profesionale.
4. Tu insuti cel care te plangi de inechitati esti exact precum toti pe care ii blamezi si este o chestiune de timp pana cand vei fi la randul tau acuzat de noii recruti ai vietii care incep si ei sa vada ca tine in trecut, aspecte grav disfunctionale in lumea in care traiesc.
5. Motivele pentru care acest cerc vicios se alimenteaza constant sunt legate de faptul ca nu constientizezi cateva lucruri
– Cel mai grav este acela ca nu intelegi ca nivelul de cunoastere, inteligenta, intelepciune sau luciditate de care ai nevoie sa constati, sa intelegi si sa formulezi o problema este infinit mai mic decat nivelul necesar sa rezolvi problema.
– Urmatorul motiv este acela ca traiesti cu impresia ca lumea si relatiile pe care le presupune inseamna NUMAI ceea ce poti vedea si percepe, uitand ca existenta presupune aspecte esentiale, determinante de care nu esti constient din varii motive, gen: superficialitate, lipsa de experienta, lipsa de informatii, limite de evaluare si procesare.
Acest al doilea motiv este expresia arogantei de a presupune ca ceea ce nu vezi si nu stii … nu exista. Deschiderea catre ceea ce nu stii ca nu stii
este in sine o raportare care presupune multa intelepciune si este o forma practica de smerenie in fata complexitatii vietii.
– Iar ultimul motiv pentru care aceasta stare de lucruri prospera este acela ca orice diminuare a inechitatilor din orice grup presupune o munca uriasa consistenta si durabila, care multa vreme nu-ti aduce decat ura si agresivitatea celor care profita de inechitatea pe care te stradui sa o diminuezi. Ori prin comparatie cu castigurile pe care ti le-ar putea aduce aceeasi munca in folosul actualului status familial/social, intarind fundamentele lui, servind intereselor de prosperitate a umanului din om, pare prostie curata.
Sigur ca implinirea sufleteasca pe care ti-o asigura urmarea aspiratiilor legate de demnitate, integritate, compasiune, cooperare, confort fizic si sufletesc minimal pt toti intre care traim, … este un castig imens care te ajuta sa faci fata lungilor perioade de pierderi … insa destui dintre cei foarte putini care au ales aceasta cale s-au inecat in deznadejde.
6. Alti cativa nu si-au pierdut nicio clipa speranta si s-au dedicat pana la capat. Ti-au lasat totul, experienta si intelegerile lor, sperantele lor, increderea lor in viata. Iar lumea contemporana ti-a pus resurse nepretuite la picioare ca sa implinesti visele celor care au murit cu gandul la ceea ce vei face tu, din respect pt ei, pentru viata si pentru sufletul tau.
Iar eu le multumesc tuturor celor care din viata sau de dincolo de ea imi dau tot ce am nevoie sa inchei zile, una dupa alta, multumit de eficienta cu care ma apropii de ceea ce doresc.
7. Marius, Te iubesc
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!