Cu cat stau mai mult timp cu un om, cu atat mai putina rabdare am fata de el
Zice un prieten FB ” Citesc foarte mult din ceea ce scrii, ma bucur de multe din raspunsurile ce le primesc prin articole. Adesea imi vin intrebari in cap, dar incerc sa astept, sa imi apara cumva raspunsul, sa nu agasez pe nimeni cu intrebari. Totusi, e ceva ce aș vrea sa inteleg acum.
Cu cat stau mai mult timp cu un om, cu atat mai putina rabdare am fata de el, cu atat imi manifest dragostea si aprecierea mai putin. La celalalt capat, ma enervez si ma comport cu ura, cu pretentii de superioritate. Si mai grav ca nu e un lucru ce se manifesta doar fata de familie. Din ce parte crezi ca ar trebuii sa lucrez cu asta, ce e asta?”Me: Rabdarea si dragostea care se diminueaza pe masura trecerii timpului , nu este dragoste si rabdare.
Este un comportament generat de proiectia unui castig din relatiile in care te bagi si crezi ca ai rabdare si oferi dragoste.
Pe masura ce trece timpul, acel castig nu vine si implicit motivatia de a mai mima dragostea si rabdarea scade dramatic de la un moment dat.
Cand apropiații tai sunt niste furnizori de beneficii , ei sunt priviti ca niste proprietati care trebuie sa ofere satisfactie.
Iar ceea ce crezi posezi , nu poti aprecia.Enervarea, nerabdarea, comportamentele agresive si ura sunt strict expresia faptului
1. ai o viata interioara anxioasă urmare a relatiei proaste ce o ai cu tine
2. crezi ca ceilalti sunt vinovati pentru starea ta interioara.
3. nu esti capabil să faci alegerile corecte de relationare cand nerabdarea si agresivitatea ta sunt justificate de continuturi umane nesimtiteAtitudinea este clasica si vizeaza scaparea de responsabilitatea nefericirii tale.
Solutia este sa te privesti in motivatiile tale si de cate ori vezi nesimtire ,
sa nu validezi comportamentul automat care iese din motivatiile lipsite de integritate.Practic rezisti tentatiei de a arunca rahatul nefericiirii tale pe ceilalti in incercarea de a-i face si pe ei nefericiti.
Cand rezisti acestei tentatii , vei vedea ca a arunca rahatul pe ceilalti este un soi de anestezie temporară a pulseurilor acute de nefericire , intrucat imediat ce renunti la gesturi perverse automate, … suferinta interioara se acutizează.
A trai cu acea suferintă este expresia asumarii consecintelor inconstientei si perversitatii care ai validat-o atat de multa vreme.
Stand cat mai atent si smerit in suferință apar primele revelatii ale dimensiunii problemei si primele viziuni a drumului catre echilibru si integritate.
Insa drumul trebuie parcurs pas cu pas prin preocuparea de a aduce clipa de clipa integritatea in motivatiile, atitudinile si comportamentele tale.Aceasta integritate nu este deloc confortabilă prin efectele care le are in exterior, si presupun curajul , asumare , rezistență la ipocrizie si rautate.
Insă acest inconfort superficial este inlocuit de confortul unei relatii bune cu tine insuti si mai ales de faptul ca incet dar sigur intreg contextul relational in care te invarți se va transforma pe masura umanizarii tale.Vei recunoaste calitatea umana ,
vei stimula acea calitate in cei din jurul tau ,
vei indeparta fara resentimente ceea ce nu rezoneaza cu tine
si astfel intreaga ta viata se va schimba.
Iar rabdarea si aprecierea celor din jur , tocmai pt ca este sincera si cu radacini in luciditate nu va avea termen de expirare.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!