Comunicarea nu este soluția problemelor noastre relaționale ci consecința abordării problemelor de fond
Chiar și cei care vorbesc foarte mult, comunică în realitate foarte puțin sau deloc.
Cei mai mulți vorbesc strict ideile altora, ca și cum ar fi ale lor, deși nu le-au investigat vreodată în profunzime cu responsabilitate.
Mulți alții vorbesc despre ei înșiși speculând idei goale de conținut, pornind de la premisa că nimeni nu poate vedea în intimitatea lor dincolo de ceea ce afirmă constant despre ei.
Amuzant sau enervant este când vezi oameni care fac afirmații despre ei înșiși care sunt contrazise de deciziile pe care le iau, chiar în timp ce se exprima. Când îi sesizezi pur și simplu se îneacă la propriu cu propriile cuvinte surprinși de evidența și stupiditatea situației în care sunt prinși.
Pe acest fond, inclusiv cei mai inteligenți dintre noi nu fac decât să caute idei cu care să ambaleze (mascheze) cât mai spectaculos o trăire proprie confuză și cam greu de definit, care amintește și sugerează că ascunzi:
1. ori ”lumina” care ești la nivelul sensibilității tale, intimidat fiind de gura turmelor gălăgioase de ipocriți,
2. ori mizeria care te simți în intimitatea ta la nivelul integrității.
Din acest motiv mai nimeni nu caută să se investigheze și să se cunoască cu adevărat și cu atât mai mult puțini pot spune ceva relevant sau adevărat despre ei înșiși.
Ceea ce se spune în general în discuțiile dintre oameni este doar rezultatul unor calcule compulsive și superficiale privind câștigul propriu din a face o afirmație sau alta. Cuvintele noastre au devenit doar un mod de a crea aparențe și de a induce în eroare.
În plus, oricărui individ superficial îi pare mult mai facil să joace un rol destinat să dovedească celorlalți ceea ce vrea să pară, decât să înceapă să aloce atenția motivațiilor care-l definesc pentru a se înțelege și a se cunoaște.
Însă, oricât talent pentru teatru ai în sânge, rolurile astea devin obositoare, întrucât este dificil să mimezi non stop inclusiv în relație cu tine însuți, opusul a ceea ce ești.
Să trăiești în minciuna este cel mai epuizant lucru de pe pământ. Iar celulele voastre o știu foarte bine. Senzațiile de sufocare, prăbușire, panică , tremur, palpitații și aritmii sunt semnele că vă sufocați ființa cu minciuna, când ea are nevoie de adevăr, sensibilitate și congruență. Constatarea mea, pe care insist să o rețineți pentru a vă găsi propriile dovezi, este că cei care-și reprima lumina interioară (sensibilitatea, aspirațiile către onestitate, cooperare și integritate) de frica gurii celor perverși, confuzi (dar cu pretenții de lucizi) sau proști, sunt primii care se îmbolnăvesc și mor.
Când îți trădezi propriul suflet care există pentru a face lumină în jur (a aduce claritate și coerență în acțiune și decizie) așteaptă-te la tot ce este mai rău. Și asta deloc întâmplător. Întrucât trădarea ta înseamnă trădarea tuturor celor care așteaptă lumina (claritate, luciditate) de la voi în viața lor și nu și-o pot oferi singuri, nefiind calificați să rezolve anumite probleme care stau în competența ta.
Și exact cum competența ta nativă netrădată de calcule mărunte va elibera de blocaje competențele altora, exact la fel acele competențe trezite la care ai contribuit vor crea contextul sau îți vor da suportul să-și depășești propriile limite.
Cu cât în sufletul vostru este mai multă aspirație către ”lumină”, cu atât mai mult vă va costa trădarea acestor aspirații. Când le trădați, anulați șansele celor cu aceleași aspirații să vă cunoască și astfel să cautați împreună claritatea (luciditatea), adevărul și viața trăită cu sens.
Unii dintre cei mai ”frumoși” oameni din viata mea, la nivelul sensibilității și integrității, între care și tatăl meu și fratele lui, au murit prematur (54, respectiv 50) pentru că nu și-au asumat responsabilitatea de a ieși în față și a steriliza cu determinare și forță mediul toxic în care s-au născut. Culmea este că cei mai toxici indivizi din acel mediu au trăit mult, chiar dacă nu bine.
Așa că dincolo de entuziasmul de moment al celor care cred că au rezolvat problema perversității sau a incongruenței cu aspirațiile intime, … cu un rol bine jucat și acceptat social, imediat ce acest entuziasm se stinge apar tot mai des momente cu miză când masca poveștilor pe care ți le spui despre tine cade și lasă să se vadă imaginea a ceea ce ești în realitate. Iar uneori surprizele sunt foarte plăcute.
Nu întotdeauna când măștile cad apare o imagine urâtă care are nevoie de tratamente intense cu integritate.
Comunicarea autentică este o problemă de asumare, integritate și responsabilitate și din acest motiv este atât de dificilă.
Nu te poți exprima autentic, spontan și direct fără o preocupare sinceră de a te cunoaște așa cum ești ceea ce înseamnă demnitate.
Trebuie sa fii un om demn ca să nu te temi să se vadă ceea ce este încă superficial în tine.
Drumul către o comunicare umană care echilibrează și eliberează înseamnă înainte de toate curajul de a renunța la speranța în soluții facile și răbdarea de a suporta și contempla cu smerenie lumea trăirilor interioare până când ceva relevant se decantează pentru a fi exprimat și comunicat.
NU există soluții simple sau rapide la anxietate și nefericire pentru că am ajuns aici în mult timp de dezinteres pentru problematica pe care o ridic.
Comunicarea nu este o soluție la nimic înainte de a învăța lecția smereniei în viața fenomenului vieții, lecția responsabilității suferinței care este în noi și mai ales lecția contemplării răbdătoare a ceea ce am ajuns să fim la nivelul trăirilor noastre care trebuie descâlcite.
Comunicarea sănătoasă este o consecință îndepărtată a acestor abordări care te duc în primul rând către decizii asumate prin care riști să pierzi mult la capitolul imagine și în tot ce înseamnă relațiile cu oamenii perverși din viața ta.
Până la comunicare avem nevoie de cuplarea la structurile interioare relevante care conțin sau pot furniza ceva relevant de comunicat despre noi înșine.
……………………………………………………………………………….
Pentru cei care doriți să abandonati clișeele comune in problema relaționarii vă recomand cartile mele : https://www.fiiconstient.ro/carti-publicate/.
Sunt sigur ca dincolo de inconfortul inițial al prăbușirii unor convingeri confortabile superficialității din noi toți, revelațiile adunate in aceste carți vor debloca in cei care le parcurg intelegeri care vor da relațiilor si sexualității, mult mai mult sens si armonie.
Multumesc cu recunostinta!
Exceptional articolul. Plin de intelepciune si revelator.
Multumim!
Iata ca aflat un mesaj prea bun scris intr-o maniera greu de aflat in internetul romanesc. Acum, dupa ce am citit acest articol, doresc sa va spun ca in acest weekend trecem la ora de iarna, o stiati deja. Daca tot se trece ora, macar fixati-va ceasul dupa ora exacta pentru a nu intarzia sa ajungeti la timp unde aveti de mers. Multumesc!